Több, mint két éves előkészítő, tervező és kivitelező munka után 2022 május 18-án megnyílt a zenei csodák palotájaként aposztrofált Kreatív Hangtér, a Magyar Zene Háza -2 szintjén levő önálló attrakcióként.

A viszonylag kis, 130 m2 alapterületű térben 8 nagyszabású, egyedi interaktív installációt valósítottunk meg. Ezek a hangkeltő vizuális eszközök mindegyike újszerű, játékos módon közelíti meg hangok, a ritmus, a zene alkotóelemeit, összefüggéseit, a nyolc különböző installáció más-más szeletét mutatja be a hangok végtelenül gazdag világának.

Az installációk végleges alakját, működését Váczi Dani koncepcióterve alapján fejlesztettük egy több, mint 30 főt számláló tervező- kivitelező csapat koordinálával. Ez volt eddig a legösszetettebb, legnagyobb szabású projekt, amit végigvittünk. A nem mindennapi kreatív kihívást jelentő munka során számtalan izgalmas feladattal kellett megküzdeni, amit az elmúlt évek járványhullámai is nehezítettek. A folyamatot Terebessy Tóbiás és Gross András irányította, sok kitűnő partner működött közre, kisebb-nagyobb szakértő csapatok, mesterek, műhelyek munkáját egyesítettük, míg Dani karmesterként vezényelte végig a tevékenységeket, mindig szem előtt tartva a kiinduló koncepciója egységét, minőségét.

A design folyamat a fizikai, akusztikai és anyag kísérletekre támaszkodott, melyeknek eredményei nagyban befolyásolták a megvalósítási lehetőségeket. A két éves időtartam soknak tűnik, de valójában nagyon szoros, megfeszített tempóban zajlott a tervezés és a kivitelezés, a számtalan próba, újratervezés, egyeztetés, módosítás miatt. A tervezés során figyelembe kellett venni a formai kialakításon túl az ergonómiai, akadálymentességi szempontok mellett az installációk masszív, robosztus kialakítást, az érintésvédelmi és biztonsági előírásokat, egyszerű üzemeltetést és kis karbantartási igényeket. Az installációkat úgy kellett létrehozni, hogy minden korosztály számára érdekes és használható legyen. A kivitelezés során a legújabb fejlesztésű technikai eszközöket, pl. holoventillátort, leap-motion gesztusvezérlőt építettünk be a berendezésekbe. Az egyedi tervezésű, célzottan épített elektronikus eszközök, áramkörök, minipc-k, mind nagy műgonddal készültek. Az Orchestrion installáció tervezésekor sokat merítettünk Ligeti György gondolataiból a modern orgonaépítésről. Egy 1968-as cikkében részletesen kifejti, milyen fejlesztéseket, új funkciókat tudna kihasználni, mint zeneszerző. Ezeknek jó része a mai napig nem valósult meg. Lényegében egy moduláris felépítésű hangszerről van szó, különleges (pl. „beszélő”) regiszterekkel, amely központi számítógép segítségével végtelenül rugalmasan használható. A több generációs belga orgonaépítő céget vezető Tony Decap különleges automata hangszerei és míves fa orgonasípjai nemcsak különleges hangzást nyújtanak az Orchestrionnak, de az első lépése egy Ligeti álmát megvalósító orgona-projektnek, ugyanis a hangszer fejlesztése az átadás után sem állt le, a légellátást a következő frissítéskor egy síponként egyedileg hangolható digitális vezérlés irányítja majd.

Kisebbeknek is élvezetes játék a HANGolyópálya, ahol a látogatók építhetik meg a golyók zenei útvonalát, a legurított golyók pedig csilingelő dallamokat keltenek életre. A Ritmushajtányon, a gigantikus zakatoló akusztikus ritmusgépen négyszólamú ritmuskompozíciókat lehet létrehozni, melyek a XORXOR interactive csapata által generált vetített animáción vizuálisan is megjelennek. A Hangfestővel énekelve, vagy zongorázva a hangok segítségével színes formák kelnek életre egy virtuális gömbfelületen, melyeket egy holoventillátor jelenít meg. A Klavimera installáció a billentyűs hangszerek evolúcióját mutatja be nyolc akusztikus és tíz elektronikus hangszer illetve hangképzési modellen keresztül, a klavikordtól a bécsi és angol zongoramechanikákon át az additív szintézisig. A hangszermechanikákat és a különleges, plexiborítású hangszertestet Derzsi Pap Álmos hangszerépítő, az elektronikus instrumentumokat és vezérlést Márton Péter készítette.

Ernst Chladni német fizikus a XVIII. század végén felfedezte, hogy ha homokot szórunk egy vaslemezre, amelyet azután egy vonóval rezgésbe hozunk, a hang magasságától függően különböző érdekes ábrákat kapunk. Leon Theremin orosz fizikus 1919-ben találta fel az első gesztus-vezérelt elektronikus hangszert. A Chladni-Theremin installáció ezt a két térben és időben távoli találmányt kapcsolja össze.

Akár felnőttek számára is izgalmas játszótér a Kreatív Stúdió, ahol oktatóvideókon keresztül bárki megtanulhat egyszerű akkordokat, dallamokat, ritmusokat gitáron, basszusgitáron, szintetizátoron, dobon, de kipróbálhatja magát énekesként is. A gyakorlást követően a rögtönzött együttes elkészítheti első közös hangfelvételét is a stúdióban.

A végeredményben a térben megvalósult nyolc különféle installáció, mint működő prototípus és egyben műalkotás, egy konceptuális egységben jelenik meg, koherens vizuálisan, formailag és anyagfelhasználásában egyaránt.

Az eszközök elhelyezését, tér szerkezetét, burkolatait Báger András és belsőépítész csapata tervezte.

A Kreatív Hangtér csapata:

Kurátor: Horn Márton, Mandli Endre Vazul – Magyar Zene Háza 

Projektmenedzsment: Szabados Gyula – Városliget Zrt. 

Koncepció: Váczi Dániel 

Installáció design és kivitelezés: Gross András, Terebessy Tóbiás – Medence Csoport Kft. 

Belsőépítészet: Báger András, Szabó Áron – Bahcs Művek Kft.

Közreműködők:
Derzsi Pap Álmos Hangszerész,
Tony Decap – B.V. Organ Factory Decap (Be) (orchestrion), Adorján Zalán – Artizine Bt, Jancsó Gergő (chladni-theremin), Hajdu Gáspár, Papp Gábor – Xorxor Interactive Kft., Nagy Ágoston, Samu Bence – Openform Bt., Bolcsó Bálint, Singer Patrik, Mizsei Zoltán – Fti–Iask (Kreatív programozás, szoftverek), 
Battha Gáspár, Márton Péter (elektronika), Csikós Péter – Medium Kft. (vetítéstechnika), Tatai Gergely – Grc Computer Kft. (hardver), Váli Miklós – Oberyn Studio (videó) Lakos Tamás (grafika) 

Zenei közreműködők: Sárközi Edina (ének) Németh Bendegúz (gitár) Bartók Vince (basszusgitár) Baranyi Bence (dob) Pozsár Máté (szintetizátor) 

További közreműködők: Botlik Tibor, Hofecker Andor, Kakuszi Zoltán, Kochán Attila És József, Mizsei Zoltán, Sárkány Bence, Salamon Árpád, Vicsek Viktor, Kelemen Gábor, Xilo-Ton Kkt. 

Belsőépítészeti kivitelezés: Kis-Torma Csaba, Báthory Gábor – Königsberg Hungária Kft., Jurida Péter -5let-1let Kft. 

Szakági Tervezők: Rajkai Ferenc, Nagy Dániel (épületvillamosság), Farkas János (világítástechnika), Ambrus Roland (tartószerkezetek) Hajdú András (sprinkler), Fürjes Andor (akusztika), Kormányos Anna (akadálymentesség), Takács Lajos (tűzvédelem).