Rókatündérek

Vizuális táncszínház – térinstalláció felnőtteknek 2005-2009

A Rókatündérek kínai mondákban megjelenő érzéki démonok, sok esetben rontást hoznak az elcsavart fejű férfiakra. A díszlet egyben egy körbejárható installációs kiállító tér is. Olyan anyagokat és formákat választottunk az építéshez, melyek rímelnek a titokzatos, és az elmúlást alig ismerő rókatündérek lényéhez. 
Az előadás 2005-ben elnyerte a Főváros Színházi Díját a legjobb alternatív előadásért.

„(…) megszületett az Artus egyik legizgalmasabb darabja, a Rókatündérek. Könnyed, talányos, varázslatos. Aki kihagyja, bánni fogja. (Tóth Ágnes Veronika, ÉS, 2005. március 18.)

„Térbeli költői képekkel megfogalmazott mítosz teremtődik, amely ugyanazzal foglalkozik, mint az összes többi hitrege: férfi és nő kapcsolatával, születéssel, halállal, pajkos, kísértő lélekdémonokkal és a világ mágikus egységét megbontó, racionalitásra törekvő kreatív emberrel. (…) A Rókatündérek egyszerűen zseniális” (Kutszegi Csaba, Magyar Hírlap 2005. március 13.)

„A Medence Csoport mintha egy teljes, régi budapesti bérházat szedett volna elemeire. A körfolyosón megkerülhető színpad és az egész, a teljes teret betöltő, impozáns, elképesztő építmény használt faelemekből, gerendákból, rolókból, ajtótáblákból épült fel. A játéktér két oldalán húzódó, hosszú lócák – helyeink – felé igyekezve különös lények, maguk a címszereplők sorakoznak, mint egy mágikus kiállítás képei. (Halász Tamás, Exit 2005. április 03.)

Nemzeti Táncszínház, Artus táncszinház

300 m2 alapterületen 10 tonna bontott és festékmentesített faanyag

megrendelő: Artus – Goda Gábor társulata és a Medence Csoport produkciója

munkatársak
Tér: Medence Csoport, Bodóczky Antal
Alkotó-előadók: Bakó Tamás, Dombi Katalin, Gold Bea, Lipka Péter, Kocsis Gábor, Nagy Andrea, Umniakov Nina

Rókasegédek: Tr.Szabó György, Oldal István
Jelmez: Lőrincz Kriszta
Munkatársak: Kocsis Gábor, Oldal István
Produkciós munkatárs: Rácz Anikó
Rendezte: Goda Gábor